dijous, 29 d’octubre del 2009

“This is It”: Michael Jackson a Bangkok

Assisteixo al concert que se celebra a Bangkok en homenatge a Michael Jackson. Avui és la vigília de l’estrena mundial del documental sobre el darrer espectacle inèdit de l’artista, This is It. De fa dies que l’expectació és creixent. Des que va anunciar-se l’estrena cinematogràfica, els cinemes de la capital no han parat de vendre entrades.
Aquesta nit, la flor i nata de Bangkok es reuneix a l’entrada del Siam Paragon per assistir al concert. Els mitjans han fet un gran desplegament tècnic i logístic. Infinitat de reporters gràfics, càmeres de televisió, grues i fins i tot un parell de steadycam. L’ambient és glamurós. Personatges de totes les edats calcats a Michael Jackson desfilen entre el públic. Acaparen l’atenció dels fotògrafs. Flaixos de càmeres i entrevistes als famosos que assisteixen com a públic o que tenen prevista actuació. M’ubico al peu de l’escenari. El fons de la boca és una gran pantalla. Abans del concert, el tràiler de This is It passa una vegada i una altra. Entre seqüència i seqüència enormes titulars escombren la pantalla: This is Thai Tribute. En efecte, l’esperit tai fulgeix aquesta nit. Tailàndia amb l’ídol americà que no volia créixer. El geni càndid que volia la pell blanca. Els llops que volien menjar-se’l van mossegar, però finalment van fracassar. Cap menyspreu no pot contra el que sempre sura, la sensibilitat i l’art dels únics. Michael Jackson, l’estrany, el cérvol atemorit al bosc platejat per nits de lluna plena.
A l’escenari pugen imitadors del cantant. Hi ha estrelles que brillen. Però la constel·lació Jackson és massa amunt per ser abastada. Els millors són els que fan d’ells mateixos, emparats aquesta nit per la capa del geni. Se sent, és present. Sigui on sigui, Michael Jackson ara és feliç als braços del tais que l’amanyaguen. Als moments que baixa suren presència i màgia. Esclata la llavor de l’ídol, es fa la llum als cors. Tothom canta. A escena ara hi ha la plana major dels artistes tailandesos. Les millors i els millors cantants. Els més famosos. El públic xiscla, aclama el panteó dels ídols propis, però en vol més. Se sent la veu de Jackson. El seu discurs candorós, tòpic i de bona fe arriba als espectadors: els nens, el món és d’ells, salvem el planeta, amor universal. Un gran espetec musical clou les paraules del déu major. Les vint estrelles tais reunides a l’escenari canten a l’uníson Heal The World. Ara sí, Jackson és present. Veig ulls plorosos, llàgrimes que salten. Llavor de bona gent. Esclat de joia quan la cançó s’acaba. Histèria col·lectiva fins el moment que les estrelles abandonen l’escenari. Al hall del Siam Paragon concedeixen entrevistes als mitjans. Jo no estic acreditat, però també els gravo. Vídeos i fotografies. Gràcies per permetre’m ser-hi; ser aquí, amb vosaltres, viure al vostre meravellós país.

*Bangkok. Dimecres, 28 d’octubre. Vaig a la première de This is It. Visiono el documental en un gran cinema. Projecció en format digital. L’espectacle que Michael Jackson mai no va estrenar ara és al nostre abast. Rodó, impactant, impecable. Grandiosa qualitat d’imatge. So superlatiu. Jackson a voltes esquerdat, també sublim. A punt de fondre’s. This is It: això és el que hi ha. És molt; correu a veure’l.

QUADERN DE JAUME MESTRES AL BLOG DE VIATGES ALTAÏR

2 comentaris:

  1. Hola Jaume, a pesar de que me ha gustado bastante tu escrito tengo que corregirte con lo de que Michael quería tener la piel blanca...Michael tenía vitiligo, una enfermadad que destruye la pigmentación de la piel y que empezó a desarrollársele a principios de los años 80. Él mismo lo dijo en varias ocasiones pero nadie quiso hacerle caso y prefirieron seguir riéndose y burlándose de él, llamándole racista. ¿Nos reimos de los que tienen cáncer? ¿De los que tienen sindrome de Dawn? Si te tomas el tiempo verás que hay fotos donde se notan las manchas en la piel que deja esa enfermedad. Lo que hacía Michael era igualar el tono de piel con maquillaje, pero a veces, por sudor, esas manchas eran visibles. También dispones de la 'autopsia' donde los forenses que la llevaron a cabo dejaron constancia de que sufría de dicha enfermedad. Gracias.

    P.d: perdona que no escriba en catalán, aunque lo entiendo no lo escribo demasiado bien.

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies pel teu comentari, Andrés! Ignorava el què comentes sobre la malaltia de Michael Jackson...
    Et demanaria un favor, podries reenviar el comentari, però al bloc que ara tinc operatiu? El meu bloc ara és a Wordpress. Aquest és el link per l'article "This is it: Michael Jackson a Bangkok":

    http://jaumemestres.cat/2009/10/29/this-is-it-michael-jackson-a-bangkok/

    MOLTÍSSIMES GRÀCIES!!!

    http://jaumemestres.cat

    ResponElimina